Čaj...

Většina lidí si představí asi sáčkový čaj, který není mnohdy moc kvalitní. Ten kdo jednou propadne závislosti na sypaných čají, tak už se jí nikdy nezbaví. Věřte mi, budete si kupovat stále nové čajové nádobí, potřeby a ochutnávat nové druhy čaje. Je to ještě horší, pokud máte ♥někoho blízkého♥ , kdo je na tom úplně stejně... :)

Něco málo o čaji

Příprava čaje

31.10.2013 11:36
Pro přípravu dobrého čaje neexistuje nějaký universální návod, přesně popisující, co kam kdy nasypat, nalít a vytáhnout. Přesná míra a odhad je vždy záležitostí toho, kdo čaj připravuje, záleží na individuálním vkusu a náladě čajovníků, připravovaném čaji, příležitosti. Proto tento postup může...

Historie čaje

31.10.2013 11:30
Čaj je nápoj, který nás provází každodenním životem a mnoha lidem se možná proto zdá všední a obyčejný. Je téměř neuvěřitelné, že se v Evropě objevil teprve před několika sty lety. Z nápoje nejbohatších se během staletí stal nápoj, který si zamiluje téměř každý. Nikdo nedokáže přesně říci, kdy se...

Druhy čaje podle způsobu zpracování

Pu-ehr ( Jeden z mých oblíbených)

31.10.2013 11:49
Pu-erh Pokud jsme jednou začali dělit čaje podle doby, po kterou jsou vystaveny oxidaci, tak nesmíme po černém čaji zapomenout uvést Pu-erh. Tento čaj je vystaven oxidačnímu procesu ještě několikanásobně déle a v oxidaci pokračuje i během uskladnění jako hotový produkt. Je to jeden z...

Černý čaj

31.10.2013 11:48
Černý čaj Po zavadání a svinování nebo zpracování technologií CTC (Crush, Tear, Curl) je budoucí černý čaj dlouhé hodiny vystaven oxidačnímu procesu, který dává čaji výraznou sytou barvu, stejně tak i nálevu. Zmíněná CTC technologie dokáže dát nálevu černého čaje sytě červený nádech. Černé čaje...

Oolong

31.10.2013 11:47
Oolong Je vystaven oxidaci, ale zdaleka ne tak rozsáhlé jako u čaje černého. Zde zůstává někde na půl cestě mezi čajem zeleným a černým, doba oxidace býva zkrácena na 10-70% doby oxidace u čaje černého. Jeho spotřeba se pohybuje kolem 3% celosvětové spotřeby čaje. Hodně čajových labužníků si...

Zelené čaje

31.10.2013 11:46
Zelený čaj Expozice oxidačnímu procesu je minimální během zpracování. Po zavadání se čajové lístky obvykle svinují, kdy dojde k porušení bunečné struktury uvnitř lístků. Vyvolaná chemická reakce je uměle zastavena tepelnou úpravou, sušením či pražením. Zelený čaj má mnohem více rostinných kvalit...

Bílé čaje

31.10.2013 11:43
Bílý čaj Není vůbec vystaven oxidačnímu procesu, listové pupeny se otrhají ještě před rozvinutím, nechají se pouze zavadnout a nijak se mechanicky nezpracovávají, po odpaření vody se suší. Bílý čaj disponuje velkým množstvím katechinu, které jsou obsaženy v čerstvých čajových lístcích. Aby se...