Pu-ehr ( Jeden z mých oblíbených)

31.10.2013 11:49

Pu-erh

Pokud jsme jednou začali dělit čaje podle doby, po kterou jsou vystaveny oxidaci, tak nesmíme po černém čaji zapomenout uvést Pu-erh. Tento čaj je vystaven oxidačnímu procesu ještě několikanásobně déle a v oxidaci pokračuje i během uskladnění jako hotový produkt. Je to jeden z nejkvalitnějších čajů vůbec, i když ne každému příjde jeho specifická zemitá chuť vhod. Pu-erh produkují tzv. "velkolisté" čajovníky a je pojmenován podle stejnojmenného městečka v provincii Yunnan, která sousedí s Laosem na jihu Číny. Jako jeden z mála čajů se neskladuje v hermeticky uzavřených nádobách, ale nechává se dýchat, což dále ovlivňuje jeho vlastnosti. Tyto čaje je možné najít i ve věku 10-50 let, ovšem jeho stáří obvykle odpovídá i cena, která může dosahovat i několika tisíc amerických dolarů. Kvalitní (ale drahý) Pu-erh má velmi pozitivní vliv na lidský organismus.